Najlepsza kawa do biura - czym kierować się podczas wyboru❓

➡️ W zależności od preferencji oraz dostępnego w firmie budżetu, jesteśmy w stanie określić, jaki rodzaj kawy do biura będzie najbardziej odpowiedni.
Przedsiębiorstwa z okrojonymi funduszami korzystają w głównej mierze z kaw rozpuszczalnych dostępnych w sklepach.

✅ Niektóre z nich inwestują w specjalne ekspresy przelewowe, do których dedykowane są wszelkiego rodzaju kawy mielone.
Jednak zdecydowana większość firm lubuje się w ekspresach automatycznych, które oferują możliwość zrobienia dowolnie wybranej kawy – espresso, cappuccino, a może latte ❓ Wybór zależy tylko od nas. Jaką kawę wybrać najlepiej ❓

☝️ A mówiąc o pracy, warto przypomnieć Państwu o naszym artykule, dotyczącym tworzenie prezentacji. Zapraszamy do przeczytania tamtego artykułu, jeśli potrzebujecie takowej pomocy.

 

 

Kawa do biura, czyli uniwersalność ponad wszystko

➡️ Każdy człowiek w zależności od kubków smakowych ma inny gust, dlatego podczas wyboru firmowej kawy powinno się wziąć pod uwagę preferencje oraz głosy wszystkich osób, które będą korzystały z ekspresowych dobroci.
Kawa do biur zazwyczaj kupowana jest w ziarnach, ponieważ większość przedsiębiorstw podczas wyboru ekspresu, decyduje się na zakup modelu z wbudowaną funkcją mielenia, zatem najlepszym wyborem będzie wysokiej jakości, uniwersalna kawa ziarnista.

✅ Na rynku sprzedażowym produktów spożywczych kawy są spopularyzowane w formie dwóch odmian – arabiki i robusty.
Arabika uprawiana jest w Ameryce Południowej oraz w Afryce i stanowi znaczną większość, bo aż blisko 80 % rynku kawy, a ceniona jest w głównej mierze za delikatny smak, w którym wyczuwalne są nuty owocowe.

✅ Z kolei robusta zawiera dwa razy więcej kofeiny niż wspomniana wyżej arabika, a ponadto ma znacznie bardziej wyrazisty i gorzki smak o orzechowo-czekoladowych nutach.
Fani dobrej kawy najchętniej wybierają 100 % arabikę lub mieszankę arabiki z robustą, której zawartość mieści się zazwyczaj w przedziale od 10 % do 30 %.

Dwa Typy Ziaren Kawy

➡️ Preferencje większości osób pokazują, że od lat najchętniej wybieramy kawy z dodatkiem mleka. Jeżeli ekspres firmowy wyposażony został w funkcję spieniania mleka lub przygotowywania gotowych kaw mlecznych, najlepszym wyborem będzie mieszanka ziaren, która idealnie będzie komponowała się z puszystą, mleczną pianką.
Doskonałym wyborem będą ziarna kawy o średnim stopniu palenia, których intensywny smak idealnie komponuje się ze smakiem mleka.

✅ Do tego rodzaju kaw często polecane są mieszanki arabiki z domieszkami robusty, ponieważ charakteryzują się zawyżoną zawartością kofeiny, a ich walor smakowy znacznie bardziej pasuje do kaw mlecznych. Z oczywistych względów 100 % arabika będzie równie dobrym wyborem na kawę do biura.
To idealna propozycja dla tych, którzy cenią sobie delikatną kawę, która jednocześnie jest bardziej złożona w smaku zależnym od m.in. takich czynników, jak klimat, wysokość upraw czy sposób obróbki.

Odmiany arabiki uprawiane w Brazylii, Kolumbii oraz Kostaryce wyróżniają się przede wszystkim aromatami nut czekoladowych i orzechowych, które doskonale współgrają z dodatkiem mleka.
Na rynku dostępne są również mieszanki arabiki, które łączą w swoim składzie ziarna z różnych krajów, a nawet kontynentów, co wpływa na zbalansowany smak o niskiej kwasowości i przyjemnej dla podniebienia słodyczy.

 

 

Ekspres do kawy – z jakim młynkiem

✅ Młynek do kawy stanowi serce każdego ekspresu. Bez sprawdzonego, dobrej jakości młynka nie można liczyć na to, że świeżo zmielona kawa będzie smaczna i w pełni  aromatyczna.
Jeśli Twoja firma dopiero planuje zakup ekspresu do biura, warto na samym początku zapoznać się z rodzajami młynków, jakie są stosowane w danym ekspresie. Ze względu na technologię działania młynki do kawy w ekspresach można podzielić na następujące modele: udarowe oraz żarnowe.

✅ I tak kolejno – młynki udarowe działają poprzez cięcie ziaren wirującymi ostrzami. Aby kawa została dobrze zmielona, młynek musi pracować przez dość długi okres.
Warto zaznaczyć, że jego ostrza mają tendencję do nagrzewania się, co może mieć wpływ na dalszy smak, ponieważ przegrzana podczas mielenia kawa bardzo często staje się zbyt gorzka ❗️ Ważna jest organizacja przestrzeni w firmie. A o tym rozpisujmy się więcej w podlinkowanym artykule.

➡️ Alternatywnym dla młynków udarowych są młynki żarnowe. Działają one na tej samej zasadzie, co historyczne ostrza do mielenia ziaren zbóż, które zbierano z pól. Mielenie kawy odbywa się w tym młynku poprzez ścieranie ziaren pomiędzy dwoma okrągłymi elementami, które są wyposażone w specjalne ząbki.
Tego rodzaju młynki działają znacznie szybciej niż tradycyjne młynki udarowe. Różnica jest diametralna, ponieważ żarna nie nagrzewają się podczas pracy, a tym samym kawa przygotowana w ekspresie z tym młynkiem będzie dużo smaczniejsza i nie nabierze gorzkości.

Ekspres z Młynkiem Żarnowym - Różne Rodzaje Młynków

✅ Kolejna kwestia związana jest z wyborem pomiędzy młynkiem wykonanym z ceramiki, a tym wykonanym ze stali. Kontrowersje związane są w głównej mierze z temperaturą. Niektórzy twierdzą, że młynki stalowe za bardzo rozgrzewają się podczas mielenia i doprowadzają do nielubianego przepalania ziaren kawowych, co jest nieprawdą.
Z kolei inny mit głosi, że młynki te pracują znacznie głośniej niż młynki ceramiczne. Prawda przedstawia się nieco inaczej. Głośność działania młynka nie zależy od materiału, z którego został wyprodukowany, ponieważ żadne elementy się ze sobą nie stykają. Jeżeli ekspres powoduje hałas podczas mielenia ziaren kawy, oznacza to, że ma po prostu głośniejszy silnik lub jest nieco gorzej wytłumiony.

☝️ Osoby będące laikami w zakresie ekspresów do kawy powtarzają jak mantrę inną błędną teorię, która głosi, że kawa mielona w młynku ze stali, nabiera metalicznego posmaku. To kolejny mit ❗️
Doskonałym przykładem jest profesjonalna gastronomia – np. w kawiarniach stosuje się głównie młynki stalowe. To właśnie w nich przygotowywane są kawy o najdelikatniejszym bukiecie smaków.

 

 

Mieszanki pobudzające

Kreatywność, żywotność, wydajność i skuteczność to podstawowe cechy, jakimi powinien wyróżniać się każdy pracownik. Producenci coraz częściej wprowadzają pobudzające mieszanki kaw, aby zachęcić do ich zakupu.
Dzięki takim kombinacjom można sprawdzić, jak wzrasta efektywność naszej pracy. Możemy zaopatrzyć się w kawy o średniej lub wysokiej zawartości kofeiny. Efektywność pracy można podnieść także dzięki prawidłowej organizacji dokumentów, o której piszemy w innym artykule, do którego zachęcamy.

Ziarna Kawy

⭐ Są to w głównej mierze mieszanki, które zawierają od 20 % - 50 % Robusty. Im jej więcej, tym nasz kubek kawy będzie miał większy power. Poszukujmy mieszanek kaw dobrej jakości, które są sprawdzone i posiadają nienaganne opinie.
Łączmy różne smaki, aby uzyskać kofeinową równowagę, a jednocześnie poczuć złożoność smakową ❗️

 

FAQ - PYTANIA I ODPOWIEDZI

Jaka kawa jest najlepsza na świecie?

Za najlepsze kawy uznawane są najczęściej te składające się w 100 % z ziaren Arabiki – przede wszystkim ze względu na jej konsystencję oraz walory smakowe. Produkcja kawy Arabika obejmuje aż 70 % rynku kawowego. Charakteryzuje się ona bardzo intensywnym aromatem oraz delikatnym smakiem ze znacznie mniejszą ilością goryczy niż Robusta.

Jaki rodzaj kawy jest najzdrowszy?

Najzdrowszą kawą jest według badań kawa zielona, która nie zachwyca smakowo nawet najbardziej wymagających kawoszy. Ten rodzaj kawy składa się z surowych ziaren, które nie zostały na żadnym etapie poddane paleniu. Ceni się ją przede wszystkim ze względu na zawartość kwasu chlorogenowego, który jest silnym przeciwutleniaczem i bardzo dobrze oddziałuje na komórki organizmu.

Która kawa jest bardziej kwaśna Arabika czy Robusta?

Kawa arabika zawiera mniej kwasu chlorogenowego, co wpływa na mniejszą kwasowość. Z kolei kawa robusta często opisywana jest jako stricte ziołowa. Zawiera ona więcej kwasu chlorogenowego. Pomimo tego, że Arabika zawiera mniej kofeiny niż Robusta, bardzo często uważana jest za lepszą w smaku. Ma zdecydowanie bardziej łagodny, słodszy smak, który u niektórych producentów przypomina nuty smakowe czekolady i cukru. Ziarna te często mają również posmak owoców – w tym jagód.